Без категорії

Механічна очистка стічних вод

Механічне очищення – це процедура по звільненню стічних вод як побутових, так і промислових від зважених часток, а також грубих дисперсних нерозчинних елементів. Даний спосіб вважається найбільш доступним і ефективним. Він може виступати як самостійно, так і у складі комплексного очищення.

Механічне очищення стічних вод: де використовується?

Розвиток підприємств, зростання  населених пунктів приводить до того, що збільшується кількість відходів і стічних вод. В кожному селі чи місті, де проживають більше, ніж 200 осіб, виникає необхідність механічного очищення стічних вод (винятком є населенні пункти з аераційними станціями, які проводять біологічне очищення стоків). Тим паче, коли мова йде про виробниче підприємство.

Завдяки такому очищенню видаляються нерозчинні домішки: 65% – з побутових вод, 95% – з промислових. За допомогою механічної очистки також можна виділити цінні домішки, які потім будуть використані у виробництві.

Механічну очистку застосовують в тих випадках, якщо після неї воду можна повторно використати у виробничому процесі або після очистки показники води доведені до таких, при яких можливо скидання води у природні водойми.

Розглянемо види механічної очистки стічних вод.

Проціджування

Різновид механічного очищення, завдяки якому зі стічної води вилучаються тверді частинки, які мають розмір до 25 мм, і також дрібні частинки волокнистого типу. Стічні води проходять при проціджуванні через металеві грабельні решітки, встановлені в колекторах вертикально або під нахилом 60-75° до горизонту.  Прути в решітках розташовані з кроком  5-25 мм.

Для того, щоб видалити більш дрібні зважені частинки, використовують барабанне сито або дискове. Барабани мають сіточку з отворами 0,5-10 мм. Конструкція обертається, а вода, в залежності від способу подачі, фільтрується через зовнішню або внутрішню поверхню барабана. Домішки, що затримуються, змиваються водою і потрапляють в жолоб.

Відстоювання

Це процес, при якому в рідині осідають тверді частини. Таких частин два види: що не злипаються  та,  що схильні до злипання (коагуляції). Для цього виду очищення використовується піскоуловлювач, а також відстійники. Піскоуловлювачі потрібні для виведення зі стічних вод важких мінеральних домішок. Вони представляють собою збірні або монолітні залізобетонні резервуари. Конструкція встановлюється перед відстійниками. Відстійники ж використовуються для виділення легких речовин, що під гравітаційною дією осідають на дно або виринають на поверхню.

Процес відстоювання також часто застосовують  з метою механічного очищення виробничих стічних вод від продуктів переробки нафти, а саме – бензину, мастил, також від смол, жирів і інших речовин. Для виловлювання частинок, що потрапляють на поверхню води, використовуються масло- й жиропастки.

Відцентрування

Відбувається у гідроциклонах та центрифугах.  Вони діють по принципу сепарації твердих часток в обертовому потоці рідини. Найчастіше використовується відцентрування для механічного очищення виробничих стічних вод: на металургійних комбінатах, заводах по виробництву скла, кераміки і т.ін.

Фільтрування

Використовується для очищення стічних вод від твердих домішок з дрібною дисперсією, концентрація яких невелика. Для фільтрування використовуються зернисті із незв’язаних пористих матеріалів фільтри або мікрофільтри із зв’язаних пористих матеріалів.  В якості фільтруючої речовини в зернистих фільтрах застосовують кварцовий пісок, гравій, подрібнений шлак.

Отже, механічне очищення дозволяє провести вилучення зі стічних вод   нерозчинених мінеральних та органічних домішок для подальшого біологічного, фізико-хімічного або іншого методу очищення стоків. Механічне очищення являється попереднім етапом очищення стічних вод, рідше ­- кінцевим етапом.

Залишити відповідь