Без категорії

Жироуловлювачі та їх види

Очи́щення стічни́х вод – обробка стічних вод для руйнування або видалення певних речовин, які заважають відведенню цих вод у водні об’єкти згідно з законодавством або використання їх для задоволення виробничих потреб замість свіжої води.

Що таке жироуловлювач та його види

Жироуловлювач призначається для очищення стічної води від жиру. Він встановлюється в місці перед скиданням відпрацьованої води в каналізацію і дозволяє:

  • запобігти засміченням, що перекривають труби каналізації;
  • зменшити негативний вплив, який завдають металевим поверхням жирні кислоти.

Жироуловлювачі працюють завдяки коалесценції  жирних часток – це їх здатність укрупнюватися і зливатися. Вода має значно вищу щільність, ніж жирні речовини, завдяки цьому масла виштовхуються на поверхню – це дає можливість відокремити їх від стоків механічним шляхом.

Жироуловлювачів існує два види:

  • побутові – здійснюють очистку стоків від житлових будинків, а також закладів громадського харчування;
  • промислові – призначені для каналізаційних систем підприємств, працюючих в різноманітних галузях виробництва.

В залежності від того, яким способом видаляються жири, жироуловлювачі поділяються на два типи:

  • механічні;
  • гравітаційні.

Механічні представляють собою поліпропіленові баки, в які вмонтовано перегородки. Сепараторні перегородки затримують стоки, завдяки чому вони охолоджуються. Після зниження температури, жирні речовини, які перебувають у стічній воді, переходять в інший стан – неемульгований, далі вони виступають на поверхню і прибираються.

Гравітаційні жироуловлювачі відрізняються від механічних технологією очистки. Відпрацьоване середовище, яке потрапляє в них, певний час відстоюється, далі жирні домішки випливають на поверхню. Також в гравітаційних жироуловлювачах можливе використання хімічних реагентів, які зв’язують жирні домішки і ті осідають на дно у вигляді важких конгломератів.

З чого виготовлюють жироуловлювач?

Сучасні пристрої можуть бути виготовлені з таких матеріалів:

  • пластик;
  • склопластик;
  • нержавіюча сталь.

З пластика найчастіше виготовляється побутовий кухонний жироуловлювач. Переваги такого пристрою:

  • срок служби – 30 років;
  • екологічність;
  • легкість обслуговування;
  • можливість виготовляти як стандартні, так і індивідуальні прилади.

Такий жироуловлювач підійде також для обслуговування кафе та столових з невеликою кількістю відвідувачів.

Промисловими підприємствами використовуються жироуловлювачі з склопластика або нержавіючої сталі.

Де застосовується жироуловлювач?

Найчастіше жироуловлювач застосовується в таких закладах:

  • ресторани, кафе, їдальні, м’ясні, рибні, молочні цехи, гриль-бари;
  • підприємства з випуску клею, мила і стеарину;
  • підприємства з виробництва масел;
  • птахопереробні підприємства;
  • інші виробництва, в яких можливе скидання стічних вод з жировими включеннями.

Як вибрати жироуловлювач?

Під час пошуку будь-якого пристрою-ідеалу його завжди оцінюють з усіх сторін. Як вибрати жироуловлювач? У цьому випадку враховують такі чинники:

  • діаметр каналізаційних труб;
  • продуктивність резервуара;
  • наявність вільного простору;
  • матеріали, з яких він виготовлений;
  • місце монтажу (будинок / квартира або вулиця);
  • загальна кількість сантехнічних приладів (при монтажі в підвалі, на вулиці);
  • основні характеристики жироуловлювача (обсяг, періодичність використання, очищення);
  • популярність, репутація фірми-виробника, кількість позитивних відгуків про конкретні моделі.

Врахувавши всі фактори, Ви зможете правильно вибрати потрібний пристрій для видалення жиру зі стоків, який буде надійно працювати багато років.

Залишити відповідь