Промисловий та побутовий жироуловлювач
Промисловий та побутовий жироуловлювач – обробка стічних вод для руйнування або видалення певних речовин, які заважають відведенню цих вод у водні об’єкти згідно з законодавством або використання їх для задоволення виробничих потреб замість свіжої води.
Кожне підприємство харчової промисловості та громадського харчування, які займаються переробкою харчових продуктів, має забезпечити очистку стічних вод від олійно-жирових забруднень.
Для захисту трубопроводів системи каналізації встановлюються сепаратори жиру, що забезпечують захист від зважених та плаваючих зважених жирів, плаваючих речовин, а також піску шляхом їх поділу через різницю питомої ваги.
1.Що таке жироуловлювач та його види
Промисловий та побутовий жироуловлювач призначається для очищення стічної води від жиру. Він встановлюється в місці перед скиданням відпрацьованої води в каналізацію і дозволяє:
- запобігти засміченням, що перекривають труби каналізації;
- зменшити негативний вплив, який завдають металевим поверхням жирні кислоти.
Жироуловлювачі працюють завдяки коалесценції жирних часток – це їх здатність укрупнюватися і зливатися. Вода має значно вищу щільність, ніж жирні речовини, завдяки цьому масла виштовхуються на поверхню – це дає можливість відокремити їх від стоків механічним шляхом.
Жироуловлювачів існує два види:
- побутові – здійснюють очистку стоків від житлових будинків, а також закладів громадського харчування;
- промислові – призначені для каналізаційних систем підприємств, працюючих в різноманітних галузях виробництва.
В залежності від того, яким способом видаляються жири, жироуловлювачі поділяються на два типи:
- механічні;
- гравітаційні.
Механічні представляють собою поліпропіленові баки, в які вмонтовано перегородки. Сепараторні перегородки затримують стоки, завдяки чому вони охолоджуються. Після зниження температури, жирні речовини, які перебувають у стічній воді, переходять в інший стан – неемульгований, далі вони виступають на поверхню і прибираються.
Гравітаційні жироуловлювачі відрізняються від механічних технологією очистки. Відпрацьоване середовище, яке потрапляє в них, певний час відстоюється, далі жирні домішки випливають на поверхню. Також в гравітаційних жироуловлювачах можливе використання хімічних реагентів, які зв’язують жирні домішки і ті осідають на дно у вигляді важких конгломератів.
2.З чого виготовлюють жироуловлювач?
Сучасні пристрої можуть бути виготовлені з таких матеріалів:
- пластик;
- склопластик;
- нержавіюча сталь.
З пластика найчастіше виготовляється побутовий кухонний жироуловлювач. Переваги такого пристрою:
- срок служби – 30 років;
- екологічність;
- легкість обслуговування;
- можливість виготовляти як стандартні, так і індивідуальні прилади.
Такий жироуловлювач підійде також для обслуговування кафе та столових з невеликою кількістю відвідувачів.
Промисловими підприємствами використовуються жироуловлювачі з склопластика або нержавіючої сталі.
3.Де застосовується жироуловлювач?
Найчастіше жироуловлювач застосовується в таких закладах:
- ресторани, кафе, їдальні, м’ясні, рибні, молочні цехи, гриль-бари;
- підприємства з випуску клею, мила і стеарину;
- підприємства з виробництва масел;
- птахопереробні підприємства;
- інші виробництва, в яких можливе скидання стічних вод з жировими включеннями.
4.Як вибрати жироуловлювач?
Під час пошуку будь-якого пристрою-ідеалу його завжди оцінюють з усіх сторін. Як вибрати жироуловлювач? У цьому випадку враховують такі чинники:
- діаметр каналізаційних труб;
- продуктивність резервуара;
- наявність вільного простору;
- матеріали, з яких він виготовлений;
- місце монтажу (будинок / квартира або вулиця);
- загальна кількість сантехнічних приладів (при монтажі в підвалі, на вулиці);
Спеціалісти ТОВ “Е.Т.Е” допоможуть вам підібрати промисловий або побутовий жироуловлювач взалежності від вимог замовника. Наші фахівці нададуть вичерпну інформацію стосовно всі жироуловлювачів.